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PROPOSED AMENDMENTS TO THE JSE DERIVATIVES RULES  

General explanatory notes: 

 

1. Words underlined with a solid line (___) indicate the insertions in the existing rules and directives 

2. Words in bold and in square brackets ([   ]) indicate deletions from the existing rules 

 
 
 
Section1: Interpretation and definitions 
 
1.40 In the rules –  
 

[“dealer”] [means an employee of a trading member who is registered in terms 
of these derivatives rules to trade either for the member's own 
account or for or on behalf of clients, or for both;] 

“registered officer” means a compliance officer or a [dealer] trader registered by the JSE as 
such in the name of the member; 

“trader” means an employee of a trading member authorised by the JSE and who 
is registered by such trading member in terms of these derivatives rules 
to trade either for the member’s own account or on behalf of clients, or for 
both; 

  

Section 5: Registered Officers 
 

5.10. Members' obligation to ensure registration of officers 

Each member which is a body corporate or a partnership – 

5.10.1 … 
 
5.10.2 … 

 

5.10.3 shall ensure the registration by the JSE of [dealers] traders who[,subject to rule 5.20,] shall be the only 
persons entitled to trade for a trading member’s own account and for or on behalf of clients and who 
shall have obtained such qualification as may be required by the JSE.   

 

5.30  [Dealers] Traders to trade only with other registered [dealers] traders 

No [dealer] trader shall trade with a person whom they know or ought reasonably to know is not registered as a [dealer] 
trader of the other member concerned [or person authorised to trade for the member in terms of rule 5.20]. 

 

5.50  Registration of officers by the JSE 

5.50.1 An application for [the first] registration as a registered officer shall be made to the JSE in the manner 
and on the form prescribed by the JSE.  

5.50.2 A person who seeks to be registered with the JSE as a registered officer must satisfy the general 
requirements of rule 3.20.1 and must have obtained a pass in the relevant qualification, as prescribed in 
the derivatives directives. [The JSE shall in a notice to members publish the name of the applicant, 
and members shall within ten business days of such notice notify the JSE in writing of 
objections to or comments on the application.] 

5.50.3 A member shall notify the JSE in writing of its decision to terminate the registration of a registered officer 
in its name, in which event the JSE may request full details of the circumstances of the termination. [The 
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JSE shall convene a meeting of the JSE Executive to consider the application referred to in rule 
5.50.1 and any objection to or comment on it in order to recommend to the JSE to accept or 
reject the application.]  

[5.50.4] [An application to change the registration of a registered officer from one member to another or 
from one office to another shall be made in writing to the Chief Executive Officer by the member 
intending to register the officer and the Chief Executive Officer shall, in his discretion, decide to 
grant such change in registration or to refer the application to the JSE Executive for 
consideration at its next meeting: Provided that, if aggrieved by the decision of the JSE 
Executive, the member concerned shall have the right of appeal to the board of appeal.] 

[5.50.5] [The JSE may, in its discretion, for a period not exceeding ninety (90) days, grant the temporary 
registration of an officer pending the attainment by him of the qualifications required for the 
office in question.] 

 

5.70  Registration and termination effective 

The registration [, whether permanent or temporary,] or termination of the registration of a registered officer in the name 
of a [particular] member [in a particular office] shall become effective on the date [and the time of the notice to 
members by the JSE, unless it is stated otherwise in the notice.] stipulated in the written notification to the member by 
the JSE, confirming the registration or termination of registration of the registered officer. 

 

Section 7: Trading 

 

7.80  Members  obligations in relation to the ATS 

7.80.1 A member shall be bound by all offers, acceptances or entries made in his name on the ATS regardless 
of whether or not such offer or acceptance or trade was authorised by the member  and the member  
shall - 

7.80.1.1 by keeping all codes, passes, passwords or other security devices confidential and 
privy only to the compliance officer and the registered [dealer] trader for whom they 
are intended, control access to the ATS; and  

7.80.1.2 ensure that only the registered [dealer] trader to whom a valid password is allocated 
by the clearing house, or the compliance officer, shall use such password to gain 
access to the ATS. 

 

 

 


